Saturday, 18 December 2010

kaulah sahabat kaulah teman

assalamualaikum  

izzati ellyani abd rahman, sanah helwah, hepi besday, с днём рождения, selamat hari lahir.

sesungguhnya bertambah satu angka pada usia bermakna bertambah la tanggungjawab. bukan saja pada manusia, tpi pada allah, tuhan pencipta kita. raihlah kasih sayangNya, kerana hidup ini sementara cuma. 


Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini


ps- kamulah sahabat sejati 


video


terima kasih kerana sudi menjadi sahabat sejati sejak di mrsm lagi 

terima kasih kerana sudi berjuang bersama sy, walaupon sekarg arah perjuangan kita berbeza. yer lah, awak engineer sy doktor. tpi insyaallah matlamat kita masih sama, iaitu berjuang mencari redhaNya.

terima kasih kerana masih ingat pada saya, walaupon kita berada di tanah berbeza. awak UK, sy russia.  

ya allah terima kasih kerana menganugerahkan seorg izzati ellyani abd rahman kepada hambamu. kau peliharalah sahabatku, jadikanlah kami sahabat yg kekal di dunia juga di akhirat sana insyaallah. 



HEPI BESDAY DEAR. SWEET 20 .LOVE.




 

 


Saturday, 13 November 2010

i know, all sickness is homesickness

assalamualaikum and good morning

mood sayu tetiba pagi ni. ni kesan bace blog cik izzati ellyani la ni. dia sedih, homesick mlm tdi. mesti tidur pon dalam air mata kan izzati =( takpe izzati, be strong ok.


masa sy form 4 kat mrsm dulu, homesick sy sgt teruk. x lalu nk mkn (well, i guess that's why i am a bit smaller that time), x lena tido, and even x boleh fokus study. dlm kelas pon boleh sedih dan nanges. manja kan. masa teacher laila duk mengajar chemistry, sy mengeluarkan air mata. nk kata terharu dengan cara pengajaran teacher, rasanya x, sebab teacher garang. nk kata terover excited belajar chemistry, chemistry tu bukan my faveret subjet.

apa yg ada dalam fikiran sy masa tu saat2 bersama dengan famili, lumba basikal dengan abang tyme balek sekolah, gaduh berebut ikan panggang waktu makan tengah hari, salam tangan ma abah sebelum ke sekolah. waa rindu rindu. sy rasa sgt sakit. sakit yg menyesakkan sy. sakit yg sy x tahu di mana puncanya. sy cemburu dan dengki dengan kawan2 sy. mcm mane mereka boleh ketawa, gelak2 dan hepi je. sy ni asyik2 sedih.


tpi tu dulu. sekarang ni sy berada beribu batu jauh dari keluarga. bukan sy x ingat pada famili, bukan sy tidak hiraukan mereka, bukan sy lupa diri. tpi sy rasa inilah yg dikatakan alah bisa tegal biasa. mungkin juga sy ambil kekuatan kawan2 di sekeling. sy jauh dengan keluarga, begitu juga mereka.

sy pon x sangka boleh jadi sekuat ini. dulu asyik nak berkepit dengan mak je. target pon nk belajar dekat UIA kuantan, sebab dekat dengan rumah, boleh ulang alik. tpi sekarang alhamdullillah, sy x sakit dh. sy pun dh boleh gelak2 dan ketawa dengan kwn2. =D
HEY FRENS, STILL FEEL THAT HOMESICKNESS??

HERE I GOT SOME TIPS TO CURB THAT HOMESICK FEELING.

  • talk to ur frens or ur seniors
  • do something fun or something new
  • look at picture from home
  • think about something good that happened today
  • last but not least, remember that you're not alone, allah is always with you =D
ps this one is for you izzati =D

i have a dream

assalamualaikum..

hujung mggu lagi..betul kata org, hidup ni mcm robot. bgn pagi gosok gigi, pergi kelas, belajar belajar belajar, balek kelas. prepare untuk esoknya, bgn tido makan bgn tido makan..tpi insyaallah selagi hidup diniatkan untuk menjuang dan seterusnya mendapat redha dariNya, baru lah hidup lebih bermakna. please enioy, one of my favourite nasheed from mesut kurdis and continue ur reading. xoxoxo

video

keperluan atau nafsu. sy sgt mengimpikan lens baru. semestinya nafsu, keluar bercuti tyme winter pon belum tentu mampu, inikan pula nk menghabiskan rm5200 untuk lens dslr. dush dush, sila sedar hidayah. tunggu keje ok. jgn bazirkan duit rakyat.


canon EF 50mm 1.2L

sy suka macro pictures. cantek. sungguh sempurna ciptaan allah, indah dipandang dari jauh, cantik dan tenang jika dilihat dari dekat. makin difokus pada setiap ciptaan allah, makin terpegun dengan kehebatanNya.


misalnya pokok krismas ni. bila fokus n snap, mashaallah. cute ^-^

jadi kesimpulannya sy sgt2 dan betul2 mengimpikan lens macro 50mm diatas. bak kata org yg menyesorkan lens ni, klu snap mata lalat, bulu ulat, kaki lipas, sayap pepatung, sesungut lebah mmg cun. wuuuu. (tpi kene tggu summer la, seme binatang ni hilang musim sejuk)

dh alang2 sebut pasal lalat dan lebah, ingin sy ingatkan, jgn jadi mata lalat, yg sering melihat yg buruk. najis, bangkai, sampah, itu la tempat yg digemarinya. tpi jadilah mata lebah, yg hinggap pada bunga bungaan. jadi, carilah kebaikan, jgn hnya mencari kesalahan dan keburukan org lain.

everyone wants to be as cute as bee, right? >.<





Saturday, 16 October 2010

RONGAK itu A.K.U.

assalamualaikum readers..

bagaimana iman, bagaimana islam?
makin berkembang atau masih senipis kulit bawang?
atau sudah rabak menunggu masa untuk terburai??

selamat datang ker kelab gigi rongak..senarai papan atas budak2 3rd year medic volgograd yg memiliki paling kurang gigi ialah nordiyana dan aisyah kamalzaman..diikuti rapat oleh hidayah rosman, yg baru sahaja kehilangan 1st premolar, gigi yg membantu dalam proses mengoyak dan menghancurkan makann pada khamis lepas..

sayang kot nak cabut gigi yg x der decay, x der cacat celanya..tpi apakan daya, kecantikan memerlukan pengorbanan..acece..

tggl kenangan.. xoxoxo

hajat nak ambil dan simpan gigi ni buat kenangan, tpi disebabkan doctor Leniya berkeras ingin memiliki gigi ini, mungkin untuk tujuan pembelajaran, dengan rela hatilah hadiahkan JE premolar ini..insyaallah selagi gigi tu digunakan, dapat la jugak habuan pahala free..(^^)

tetiba teringat cerita tyme sekolah rendah..

nurse: adek, adek kena cabut gigi susu ni , kasi ruang gigi kat atas tumbuh..
dayah ros: tak nak, sakit la akak..
nurse: sikit jer dek,, akak cucuk kasi bius, nnti adek x rase sakit la..
dayah ros: tak nak jugak, sakit sakit..waaaaa, nak balek..
nurse:(" malas aku layan budak ni, pergi la ko balek, ")
: yer lah yer lah, pergi masuk kelas

(bukan slang sebenar, setelah dialih bahasa)

aku pon beredar ke kelas dengan senang hatinya.
akibatnya 5 tahun selepas itu...gigi senget+taring= braces...



pesanan: anak2, cucu2 cicit2 korang nnti, jangan biarkan seme ni..klu x, dekat 3 ribu lah terbang..fiung!!
REMEMBER,,


YEA, KEEP SMILING, NO MATTER HOW BAD YOUR TEETH ARE =)

Saturday, 2 October 2010

umat kita sakit, bangsa kita tenat

salam..

berbulan bulan x menulis..byk kekangan, halangan, dugaan, cobaan, rintangan...

1.laptop hilang..ye hilang tanpa kesan..ingatkan prank dari kwn2, rupanya bukan gurauan, tpi kenyataan..

2.masuk sem baru, naek year baru..3rd year, tahun paling bz dalam sejarah student volgograd..tiap2 hari kne prepare untuk subjek esoknya..tpi yg peliknya, saya masih relex..hoho

3.internet baru masuk line..dah lah internet ni macam mood, kejap laju mcm kilat, kejap slow mengalahkan ulat gonggok, paling menarik, x leh nk connect langsung..

sudah sudah sudah, berhenti memberi alasan..secara jujurnya, MALAS punca utama..3 sebab diatas hanyalah faktor sampingan..=D

bangsa kita tenat, org timur melahirkan org barat..pakaian org islam entah apa2, hijab x proper, ketat sana sini, situ lompong, sana lempeng..x yah gi jauh, kat terengganu pon boleh tgk semua ni..pakai tudung rambut kluar kat belakang..make up 4 inci, tu belum lagi dikira yg main ekor, x puasa tyme ramadan, apatah lagi yg cukup solat 5 waktunya..

umat kita sakit, kuasa diberi pada org bukan islam, (islam ok, bukan cina ke, melayu ke india ke)..pemikiran kita makin sempit..ulama' kita kutuk, pemimpin zalim kita sanjung..semua jadi terbalik, mcm kura2 jalan guna cengkerang..bergerak ker x? mesti la x kan!!

bukan bangsa yg dilihat, tpi islam itu yg menjadi penilaian..!!

"nik aziz tidak bangga jadi melayu, tetapi nik aziz lebih bangga menjadi orang ISLAM"..habiskan dulu ayat tu, barulah sedap bunyinya, hilanglah semua fitnah! sedangkan ayat al quran yg x dihabiskan bacaannya pon boleh menimbulkan kekeliruan dan perdebatan, inikan pula ucapan seorang insan..(^^)..renung renungkan!

p/s teguran dan peringatan untuk diri sendiri dan rakan2..saya menulis, saya pula yg terasa..eish3..perlu lebih byk memperbaiki diri!

Tuesday, 27 July 2010

hey sisters, wear your hijab properly please!

assalamualaikum

since i am going back home tomorrow, i thought of writing a new post, hurm let's say my last post as a second year student here in russia insyaallah..

like a new fashion of wearing hijab, some of us think that they are wearing hijab because their parents asked them to do so, as a culture, or as they look prettier in hijab or even it is just for fun, but not for allah..

yes, your intention, only you and allah know..either you do it for allah, or you do it for the sake of other people, it is between you and allah..

pakai tudung tpi berjambul, bertudung tpi wearing a short sleeve and body shape shirt, bertudung tpi menampakkan sanggul seperti bonggol unta, bertudung sempurna, but the tudung itself is transparent, i mean see thro..and etc


this is what i'm talking about..berbonggol unta

open our heart to watch this video..THAT'S NOT HIJAB!! by baba ali


video


truth is bitter, but sometimes it can benefit you, and insyaallah, the reward is jannah!


this post is a reminder for me and all my sisters as well ;)


p/s doakan perjalanan saya dan rakan2, semoga kami selamat pulang ke mlysia insyaallah!




Monday, 19 July 2010

hanya ucapan dapat ku kirimkan

assalamualaikum pals...

20 julai 2010

this post is specially dedicated to my lovely mum with a lot of loves..



she wakes early every morning with a smile,
and she holds my head apart,
she always support me in anything i do,
and i think my mum is amazing..


she makes milo for me to drink,
and says goodbye before i go to school,
she says something that lift up my spirits,
and i think my mum is amazing..


you make me feel like i can do anything,
and when you with me,
there no where else i rather be,
and i think you are amazing..


but now i leave you thousand miles away,
makes me feel very lonely,
and you always motivate me and says
"this is your dream, and my dream."
and MA,you are truly very amazing..


dengan hati sebak dan sayu, daya menulis ucapan ini untuk ma,
bersalah kerana tidak sempat menyambutnya tahun lepas, dan tanpa disangka perkara yang sama berlaku tahun ini..

hopefully ma sentiasa sehat, dipanjangkan umur, sentiasa gembira disamping aboh, dan terus menjadi the best mum ever in this whole world..

terima kasih for everything, TANPA MA, siapalah anakmu ini, TANPA SOKONGAN MA, it is kind of impossible to be like i am now..TANPA MA, rapuhlah semangat daya..

"Terima kasih ya Allah kerana mengurniakan ibu bernama mazitah musa ini kepadaku,
antara nikmatmu yg terbesar untukku, engkau panjangkanlah umur ibuku, engkau berilah kesejahteraan kepada hatinya, yang tidak jemu mendidik dan melayan kerenah kami"

Engkau perkenankanlah doaku ini ya Allah..

SELAMAT HARI LAHIR MA..LOVE


Wednesday, 7 July 2010

those people around me!

salam and velkominn pals..

bila dh duduk oversea, rupanya dah 2 tahun x berjumpa dan berkumpul dgn sanak saudara..selalunya klu setahun x jumpa, mesti akan bertemu at least tyme raya betul x?? tpi bila dh x raye di msia, baru saya sedar, kami dh terputus hubungan..ok,, putus disini maksudnya x berhubung..alahaiii

agak agaknya diorang lupakan kita tak??
rasa rasanya diorang ingat lagi x yg kita ni wujud??
nnti klu kita jumpa diorang, kita boleh mesra balek x macam dulu??
atau kita akan rasa kekok?
atau sama saja kita ada atau x ada..

arghhhh...to all my kazens kak yu, kak cek, kak yong, nina, kak ida, yulie, zureen, mekmi, kak ti, tri, dauh, nurul, mira, aiman, z,...jgn lupa, daya ada di russia..tunggu la lagi 2 tahun, tyme 4th year insyaallah sempat raya di msia..

credit to fb, jumpa pulak diorang2 ni..klu x mmg sampai sudahla x chat dengan mereka..(<__>)

ramai lagi sebenarnya, tpi ni jer yg ada..tu pon cilok dari fb..
jahat betul, ada ker tag dekat langsir..eish2

kamu2 lama dh x bersua muka~!!

p/s mood rindu, nk balek..plus dengan redho practical yg diextend sampai sebulan..juga letih kerana terlalu tidak ada kerja di hospital..hurmmm

"when u feel all alone in this world,
and there's nobody to count ur tears,
just remember no matter where u are..
ALLAH knows..and HE always knows"..;(

HAYATI LAGU INI..

video

titipkan komen..

Friday, 2 July 2010

bersyukurlah, itu yang terbaik

assalamualaikum..

hari pertama practical, umpama tiada sinaran..yg kami lakukan, bergerak dari satu hospital ker satu hospital, berpecah mengikut group masing2..hari pertama, x byk nk cerita, tugas kami hnye menunggu, tertunggu, ditunggu..

maybe hari 1st, so kami diberi briefing oleh doc Raman, tanpa sebarang tugasan dilakukan..tpi selepas mendgr kata2 dari Raman, terdetik dalam hati" berguna kot practical nie..jgn la burn mcm tu jer sebulan"agak beruntung sebabnye my group buat practical therapy dekat hospital no 3..sgt dekat dengan rumah, walking distance la kiranya...

view dari beranda rumah..bgnn warna coklat tuh hospital no 3

nk bnding hospital no 1, hospital ni lot more better..


briefing dari raman, hanya mengingatkan tugasan yg harus dilakukan..buat report, then amek signature from nurse, pastu kena cukupkan 72 hours practical dalam mase 2 mggu..everyday from monday to saturday, 9 am till 4 pm..

dan hari ini, hari kedua, alhamdulillah, kami sudah mula berjumpa patient, walaupun pada mulanya kami terpaksa juga menunggu..seronok dapat berbual dengan pesakit, both nurses and patients, they are supporting..hopefully, after this no more waiting, and i really look forward and wondering, what is our task for tomorrow..hurmm

first day..

mendengar..

memberi

second day..

menunggu..cover album 'volgograd dihatiku'

tekun3..buat2 ;b
menunggu, ok, apa la yg pdot bebel tue..xoxo

ecece, sempat posing

teringat tyme pergi gunung hari tu, ade seorg sahabat memberi ayat dari surah maarij..


maksudnya: sungguh, manusia diciptakan dengan sifat suka mengeluh

iya, tepat sekali..manusia mmg suke berkeluh kesah..semase diberitahu oleh pihak uni, kami terpaksa melupakan cuti bulan 7, semua bersedih hati dan berduka cita..mengeluh sana sini, mengadu kat parent..kami x pernah berfikir that every cloud has their silver lining, semua terjadi atas aturan allah, dan sesungguhnya harus ade hikmah disebaliknya.."

kami seringkali 'berkalau'.. "kalau x aku dah balek dh nie".."kalau la mara x suruh buat practical, dapat cuti due bulan"..dan kami x sedar, setiap patah kalau dikeluarkan, syaitan bertepuk tgn bersorakan..

"ya allah, kuatkanlah keimanan kami dalam menghadapi ujianMu, dan janganlah engkau jadikan kami golongan yang tidak bersyukur dengan nikmatMu, tidak redha dengan ketentuanMu, dan tidak berserah kepadaMu"

jom karaoke lagu raihan ni..layannn~!!

video

just leave ur comment..well, all i need is supporter, not condemner..;b

Wednesday, 30 June 2010

surah amalan tok bomoh

velkominn pals,

ehem ehem..cam bes jer dapat award kat blog..credit to aina, x tahu pon pasal tag nie..ok, lets continue..stop2 but before that pernah dengar x quote ni " an apple a day, keep the doctor away" rupenya, mmg byk khasiat apple nie..selain lancarkan sistem penghadaman, epal juga mengurangkan lemak dalam badan ok..so kita sambung tagging nieh...


The sunshine award is awarded to bloggers whose positively and creatively inspire others in blogging world

the rules
- nominate 12 others blogger
- put the award on the side bar or within a post
- let the nominees know they receive the award..
- share the love and link the person who gave you the award.


di msia..ala2 citer hntu..klu perasan, tok bomoh aka tok imam mesti bace ayat nie..




yg part innallah ha sayub tilluh..(surah yunus ayat 81)
maksudnya: sesungguhnya allah akan menampakkan kepalsuan sihir itu..

so boleh la kot amalkan kalu tetibe ade kekwn kene sampuk ker, histeria ker..maklumlah kat msia kan byk kes2 mcm ni, terutamanya kat hostel..

ok that's it....

Thursday, 24 June 2010

alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah

velkominn pals,

25th of june, end of exam's day...yahooooooo..2 mggu jadi vampire, langsung x jejak tangge kluar rumah..berlaku juge proses hibernasi, menambah lemak dalam adipose tissue..adoiiiyaa..

sebulan yg 'berharga' di bumi volgograd, emmm nk buat ape yer.?? bukan nye ade ape pon kat sini..

naseb baek ada aktiviti yg menarik esok..trip to Cretaceous Mountain..x tahu pulak wujud gunung nie..sebenarnya org kate, tu gunung kapur, ker bukit kapur, dan cretaceous itu adalah sempena name kapur...x tahu ape yg bakal menunggu kami esok di sana,, so just wait n see..


gambaran pertama..

nampak menarik bukan?? berjalan bukan sekadar berjalan jer, kena la prepare makanan..hope semuanya berjalan lancar dan allah redha dengan trip ni insyaallah..

baru sahaja selesai bertempur.
nk gi berjalan ker gunung kapur,
kat volgo jer tau!!! tidak perlu sampai nk ker jaipur,
buat apa ker jaipur, bukan minat kareena kapoor,
ok dah cukup merepek, apa lagi jom ker dapur...


just a very short post, panaskan blog yg berlumut nie..insyaallah nk cerita pasal practical nnti, kite nilai gune ker x berguna practical nie, worth it ker x kami spend a month kat volgograd for this practical..

p/s -congratulation to all 6th year students..today is their graduation day, and the title of doctor-to-be, will be converted to doctor in the house...xoxoxoxo

Monday, 7 June 2010

oooo..som

velkominn pals..

assalamualaikum

semuanya bermula dengan keinginan nk makan strawberi segar, murah, manis dan sedap, lepas kelas microbiology yg abes awl 40 minit(rasanya sebab lecturer mood baek punyaa, besday beliau ari ni)..tpi tetibe kaki menuju ke restoran sushi..

but before that, i want to share with u all tips on how to lose weight..xoxoxoxo

1. gantikan makanan yg kaye dgn karbohidrat macam nasi dengan protein. inila org msia, gi la celah dunia mane, mesti nak nasi juga..tpi bagi yg ingin menurunkan berat badan, kurangkanlah memkn nasi, mee mahupun roti..lagipon protein mmpu memenuhi nafsu makan kita tauuuu..

2. jgn skip makan pagi..mknerkan, kite x kan kelaparan smpi la waktu mkn seterusnya..lagipon, biarkan perut lapar smpi berbunyi gendang, seruling, gambus, then baru mkn, boleh menurunkan metabolism badan..

3. jgn shopping kat supermarket tyme lapar..contohnya tyme puase, semua bende nmpk sedap, for sure, mesti penuh troli punye dengan chips, chocolate, soft drink..yumm yumm

4. mkn sikit2, tpi kerap..jgn terus mkn 4 pinggan, sampai tegang perut boleh terburai..nnti org konfius mengandung ker buncit..xoxoxo

5. kunyah mknn smpi betul2 hancur, klu boleh mcm kite bland mknn tu gune speed 3 selame 3 minit pakai blender keluaran singer( adeke??entah) ..mesti hancur gile2 bukan??lagipon sunah nabi muhamad(saw) kan kunyah 40 kali, dapat lagi pahale..

tpi bile semua rules and regulation di atas di langgar oleh pendiet, makanya berlakulah peng-order-an mknn secara berlebihan..last2 hmpir 1 set sushi x abes..so untuk elak pembaziran meh kite maen OOO SOM..




gunting kertas batu laa..

denda untuk org yg kalah, satu roll sushi+seketul wasabi yg boleh melancarkan sistem hidung, baekkk punyaaaa..


nah makan jgn x makan..

1st round- sid kalah.
kuase wasabi~ mampu menitiskan air mata seorg wanita..>,<

2 nd round- nade..nah rasekan, budak yg x pernah mkn wasabi sebelum ni..


aik, hepi jer..gmbr selepas(gmbr lakonan, kuat berlakon budak nie) ahaks

3rd round- sid lagi..ayooo malang sungguh naseb kamu ba..xoxoxo


video

di sini sy ingin mengingatkan rakan2 dan sy juge, JANGAN MEMBAZIR..habiskan, walaupon sukar untuk ditelan..
“Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya” (Surah al-Isra', ayat 27)..yer, pembaziran itu amalan syaitan, dan syaitan itu sesungguhnya akan dilaknat oleh allah..


thats it..anythin, just leave ur comment k!(<__~)

Friday, 28 May 2010

doakan kami

assalamualaikum..

exam lagi 3 mggu..tmbh tolak tido mkn rehat seme, tup2 dah masuk exam week..walaupon 2 papers jer, but still due paper yg mmbunuh...dush2..

BIOCHEMISTRY

got 128 questions..128 major questions..tpi sebenarnya ada soalan kecik2 disebaliknya..
nnti nk kene hafal chemical structures, diseases, chem reactions etc..
dengan berbaki kurang sebulan ini, mampukan kami hadapinya..waaaa,, kene bersungguh- sungguh ni starting from now on..

PHYSIOLOGY

ok subjek ni kelakar..ramai yg harap dapat aftomat, but it seems to me, the chances are 0.9%..tpi takpe, soalan fisio ni di bahagi ikut topik, so altogether ade plus minus 108 soalan..16 haribulan 6 exam, so mmg sangat2 dekat dh nie..hopefully dengan bantuan lecture notes tyme gi mesir ari tu, ringanlah sikit beban nk cari sources jawapan..anatomy dah lupe, histology lagi la tutp buku awal2 lagi..xoxoxo..dah la mereke ni berkait..aduyaiii..

tawakal pada allah, itu yang penting..

mmg soalan byk..dan kami mmg bergantung pada naseb..tpi sememangnya usaha itu yg dinilai..jgn lupe, keputusan akhir Allah yg tentukan..ade rezki x der rezeki, markah bagus x bagus, itu kite ketepikan dulu..yg penting, ade usaha, dan setiap usaha tu mesti diiringi dengan doa dan tawakal..

fokus, jgn teburu..

ingatan untuk saya terutamanya, jgn tergopoh gapah nk abeskan soalan yg beratus tu, tpi biarlah slow and steady..fokus lebih utama, klu dapat abes kan soalan, tpi inputnya kureeenng, x mmberi ape2 makner juge bukan??

doakan kami yer...

so, dibulan yg stressful ini, saya memohon maaf andai tersilap kate, tersalah tingkah laku..halalkan semue ilmu dan ape2 saje yg terlebih terkurang..

di sini saya selitkan selawat supaya mudah ingat, dan x cepat lupa..


anythin, just leave ur message or comment k..:))

Saturday, 8 May 2010

BBQ a throng of memories

assalamualaikum pals

orang kata volgograd tak bes, ada volga river jer..org kata universiti volgograd sgt singkat cutinya, 3 mggu..org kata volgograd kampung..org kata,, arh apalah volgograd, takde ape2 pon..org kata, volgograd boring, ada mamaev kurgan pon dh bangga..org kata, duduk kat volgograd sgt menyusahkan, jauh ari moscow, ssh nk balek...ya betul,, semua benar, tepat sekali..takde satu pon yg salah..tpi saya kata volgograd terbaek, because saya ada 14 org sahabat untuk gelak sesama, gembira sentiasa dan ceria selalu..

thank you Allah kerana memberi nikmat kasih sayang antara kami, nikmat yang membolehkan kami rasa bahagia tinggal di sini..sesungguhnya ukhwah berlandaskan iman lagi manis bukan?
hayati nasyid ini...(<__~)v

video

JOM KITA LIHAT..
  • "tidak sempurna iman seseorang itu sehinggalah dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri" (riwayat bukhari dan muslim)
  • "dua org yang mengikat tali persaudaraan umpama dua belah tangan, satu diantaranya mencuci yg lain"
  • "barangsiapa menyembunyikan aurat(aib) saudaranya, niscaya Allah menyembunyikan aibnya. dan barangsiapa yg membuka aib saudaranya, Allah akan menbuka aibnya, sehingga keaiban itu disiarkan didlm rumahnya"


oh ya..aktiviti kami cuti ni?? BBQ..last minute punya kerja, tpi tetap berjaya..hey korang, mmg tabik spring toing3..siapa sangka dapat makan sate kat volgograd nie!! well, never,, not even in my dreams..


sodep pon jalan, mcm menggoreng pon ada..haha

thanx to umah castro, letih getel bebola nie~

thanx to rumah detski, for the delicious ayam n sosej

disebabkan insiden yg x disengajakan semlm, ramai yg tertelan pasir..xoxoxo..1 gram pasir ada lebih kurang 200 millions to 5000 milions microbes..ops, sapa semalam kata pasir x der microbe..but dont worry, itu utk black soil..smlm kire white soil kan..(<__>)..salmonella typhi, shingella, vibrio cholera, mycobacteria ini semua microbe group dalam soil microflora..so sahabat, watch out..>.<


Tuesday, 4 May 2010

tulip oh tulip

hello pals..assalamualaikum

pejam celik pejam celik rupe rupe nye skrg dh masuk bulan 5..lagi 2 bulan 27 hari nk balek msia..what a long journey to pass thro, but hopefully the count down, road to msia can be filled with exam sem that just around the corner, plus bz doing this and that, playing around here and there, tup2, it's time to balek kampung..

May means bye2 to winter, and welcome spring, the best season of all..mcm satu tradisi kat russia, volgograd especially, dekat dengan independent day, mesti diorg tanam bunga, and mostly tulip cos the beauty of tulip, we cannot compared it with others..bak kate pakcik iklan astro, macam2 adaaaa, kuning, pink, violet, yellow, putih, pink putih, merah, semua kaler ade..

jom usha dulu tulip ni mase mule2 ditanam lebih kurang 3 mggu lepas smpi la tulip ni kembang mekar..

tadaaa...




indah kan ciptaan allah.klu tgk sekeliling pun kite dah tahu tahap kehebatanNya.dan ciptaan bunga2 ni satu nikmat pada manusia, lihat pada tulip ni saje dh cukup untuk tenteramkan jiwa..Dan Dialah yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui. (Al-An`am: 73)


did you know

haa, bukan sahaje cantik dan indah dipandang, ianya juga ade kebaikan lain dari segi perubatan..tulip boleh digunakan untuk mengubati sakit anaemia, tekanan darah tinggi dan rendah, pengurangkan sakit dibahagian pinggul, pendarahan dalaman, kanser darah dsb..


Friday, 30 April 2010

klu tak dgn diorang, ngn siapa lagi???

velkominn pals,,

macam pekerja kerajaan ari sabtu, yeay...ari ni half day....esok, lusa, tulat, secara rasminye cuti lagi...tambah semua maknanya kami akn cuti 3 1/2 hari..ini juge bermakne kami bakal ketinggalan 2 subjek penting iaitu biochem ngn microbe, suke suke suke...xoxoxo..

kelmarin, sy n groupmate smbut birthday sid..ala2 picnic ditgh taman, masing2 had their own role to accomplish..khai n syafiq with their super duper pizza, dayah t n nad with milky laksa kuah masak mee, atika and her flaming hot and spicy sandwish, and me..my sweet chocolate cake..and everything just for one person, siti nurhazwani..





for the record, we are going to spend our 6 years of studying together..yup, together for 6 years..nk gaduh ker, nk bergurau, bercerita, bertikam lidah dgn mereke2 ni la..so we are like family(hurmmm)" sesungguhnya orang orang mukmin itu bersaudara.."al hujurat:10....

maybe x leh ganti family yg jauh nun di msia, but at least, we still can feel it right??....maka damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertaqwalah kepada Allah agar kamu mendapat rahmat"..so gaduh2 tu normal, tpi klu berterusan, jadilah luar biasa..(>.<)