Tuesday, 27 July 2010

hey sisters, wear your hijab properly please!

assalamualaikum

since i am going back home tomorrow, i thought of writing a new post, hurm let's say my last post as a second year student here in russia insyaallah..

like a new fashion of wearing hijab, some of us think that they are wearing hijab because their parents asked them to do so, as a culture, or as they look prettier in hijab or even it is just for fun, but not for allah..

yes, your intention, only you and allah know..either you do it for allah, or you do it for the sake of other people, it is between you and allah..

pakai tudung tpi berjambul, bertudung tpi wearing a short sleeve and body shape shirt, bertudung tpi menampakkan sanggul seperti bonggol unta, bertudung sempurna, but the tudung itself is transparent, i mean see thro..and etc


this is what i'm talking about..berbonggol unta

open our heart to watch this video..THAT'S NOT HIJAB!! by baba ali


video


truth is bitter, but sometimes it can benefit you, and insyaallah, the reward is jannah!


this post is a reminder for me and all my sisters as well ;)


p/s doakan perjalanan saya dan rakan2, semoga kami selamat pulang ke mlysia insyaallah!




Monday, 19 July 2010

hanya ucapan dapat ku kirimkan

assalamualaikum pals...

20 julai 2010

this post is specially dedicated to my lovely mum with a lot of loves..



she wakes early every morning with a smile,
and she holds my head apart,
she always support me in anything i do,
and i think my mum is amazing..


she makes milo for me to drink,
and says goodbye before i go to school,
she says something that lift up my spirits,
and i think my mum is amazing..


you make me feel like i can do anything,
and when you with me,
there no where else i rather be,
and i think you are amazing..


but now i leave you thousand miles away,
makes me feel very lonely,
and you always motivate me and says
"this is your dream, and my dream."
and MA,you are truly very amazing..


dengan hati sebak dan sayu, daya menulis ucapan ini untuk ma,
bersalah kerana tidak sempat menyambutnya tahun lepas, dan tanpa disangka perkara yang sama berlaku tahun ini..

hopefully ma sentiasa sehat, dipanjangkan umur, sentiasa gembira disamping aboh, dan terus menjadi the best mum ever in this whole world..

terima kasih for everything, TANPA MA, siapalah anakmu ini, TANPA SOKONGAN MA, it is kind of impossible to be like i am now..TANPA MA, rapuhlah semangat daya..

"Terima kasih ya Allah kerana mengurniakan ibu bernama mazitah musa ini kepadaku,
antara nikmatmu yg terbesar untukku, engkau panjangkanlah umur ibuku, engkau berilah kesejahteraan kepada hatinya, yang tidak jemu mendidik dan melayan kerenah kami"

Engkau perkenankanlah doaku ini ya Allah..

SELAMAT HARI LAHIR MA..LOVE


Wednesday, 7 July 2010

those people around me!

salam and velkominn pals..

bila dh duduk oversea, rupanya dah 2 tahun x berjumpa dan berkumpul dgn sanak saudara..selalunya klu setahun x jumpa, mesti akan bertemu at least tyme raya betul x?? tpi bila dh x raye di msia, baru saya sedar, kami dh terputus hubungan..ok,, putus disini maksudnya x berhubung..alahaiii

agak agaknya diorang lupakan kita tak??
rasa rasanya diorang ingat lagi x yg kita ni wujud??
nnti klu kita jumpa diorang, kita boleh mesra balek x macam dulu??
atau kita akan rasa kekok?
atau sama saja kita ada atau x ada..

arghhhh...to all my kazens kak yu, kak cek, kak yong, nina, kak ida, yulie, zureen, mekmi, kak ti, tri, dauh, nurul, mira, aiman, z,...jgn lupa, daya ada di russia..tunggu la lagi 2 tahun, tyme 4th year insyaallah sempat raya di msia..

credit to fb, jumpa pulak diorang2 ni..klu x mmg sampai sudahla x chat dengan mereka..(<__>)

ramai lagi sebenarnya, tpi ni jer yg ada..tu pon cilok dari fb..
jahat betul, ada ker tag dekat langsir..eish2

kamu2 lama dh x bersua muka~!!

p/s mood rindu, nk balek..plus dengan redho practical yg diextend sampai sebulan..juga letih kerana terlalu tidak ada kerja di hospital..hurmmm

"when u feel all alone in this world,
and there's nobody to count ur tears,
just remember no matter where u are..
ALLAH knows..and HE always knows"..;(

HAYATI LAGU INI..

video

titipkan komen..

Friday, 2 July 2010

bersyukurlah, itu yang terbaik

assalamualaikum..

hari pertama practical, umpama tiada sinaran..yg kami lakukan, bergerak dari satu hospital ker satu hospital, berpecah mengikut group masing2..hari pertama, x byk nk cerita, tugas kami hnye menunggu, tertunggu, ditunggu..

maybe hari 1st, so kami diberi briefing oleh doc Raman, tanpa sebarang tugasan dilakukan..tpi selepas mendgr kata2 dari Raman, terdetik dalam hati" berguna kot practical nie..jgn la burn mcm tu jer sebulan"agak beruntung sebabnye my group buat practical therapy dekat hospital no 3..sgt dekat dengan rumah, walking distance la kiranya...

view dari beranda rumah..bgnn warna coklat tuh hospital no 3

nk bnding hospital no 1, hospital ni lot more better..


briefing dari raman, hanya mengingatkan tugasan yg harus dilakukan..buat report, then amek signature from nurse, pastu kena cukupkan 72 hours practical dalam mase 2 mggu..everyday from monday to saturday, 9 am till 4 pm..

dan hari ini, hari kedua, alhamdulillah, kami sudah mula berjumpa patient, walaupun pada mulanya kami terpaksa juga menunggu..seronok dapat berbual dengan pesakit, both nurses and patients, they are supporting..hopefully, after this no more waiting, and i really look forward and wondering, what is our task for tomorrow..hurmm

first day..

mendengar..

memberi

second day..

menunggu..cover album 'volgograd dihatiku'

tekun3..buat2 ;b
menunggu, ok, apa la yg pdot bebel tue..xoxo

ecece, sempat posing

teringat tyme pergi gunung hari tu, ade seorg sahabat memberi ayat dari surah maarij..


maksudnya: sungguh, manusia diciptakan dengan sifat suka mengeluh

iya, tepat sekali..manusia mmg suke berkeluh kesah..semase diberitahu oleh pihak uni, kami terpaksa melupakan cuti bulan 7, semua bersedih hati dan berduka cita..mengeluh sana sini, mengadu kat parent..kami x pernah berfikir that every cloud has their silver lining, semua terjadi atas aturan allah, dan sesungguhnya harus ade hikmah disebaliknya.."

kami seringkali 'berkalau'.. "kalau x aku dah balek dh nie".."kalau la mara x suruh buat practical, dapat cuti due bulan"..dan kami x sedar, setiap patah kalau dikeluarkan, syaitan bertepuk tgn bersorakan..

"ya allah, kuatkanlah keimanan kami dalam menghadapi ujianMu, dan janganlah engkau jadikan kami golongan yang tidak bersyukur dengan nikmatMu, tidak redha dengan ketentuanMu, dan tidak berserah kepadaMu"

jom karaoke lagu raihan ni..layannn~!!

video

just leave ur comment..well, all i need is supporter, not condemner..;b