Saturday, 13 November 2010

i know, all sickness is homesickness

assalamualaikum and good morning

mood sayu tetiba pagi ni. ni kesan bace blog cik izzati ellyani la ni. dia sedih, homesick mlm tdi. mesti tidur pon dalam air mata kan izzati =( takpe izzati, be strong ok.


masa sy form 4 kat mrsm dulu, homesick sy sgt teruk. x lalu nk mkn (well, i guess that's why i am a bit smaller that time), x lena tido, and even x boleh fokus study. dlm kelas pon boleh sedih dan nanges. manja kan. masa teacher laila duk mengajar chemistry, sy mengeluarkan air mata. nk kata terharu dengan cara pengajaran teacher, rasanya x, sebab teacher garang. nk kata terover excited belajar chemistry, chemistry tu bukan my faveret subjet.

apa yg ada dalam fikiran sy masa tu saat2 bersama dengan famili, lumba basikal dengan abang tyme balek sekolah, gaduh berebut ikan panggang waktu makan tengah hari, salam tangan ma abah sebelum ke sekolah. waa rindu rindu. sy rasa sgt sakit. sakit yg menyesakkan sy. sakit yg sy x tahu di mana puncanya. sy cemburu dan dengki dengan kawan2 sy. mcm mane mereka boleh ketawa, gelak2 dan hepi je. sy ni asyik2 sedih.


tpi tu dulu. sekarang ni sy berada beribu batu jauh dari keluarga. bukan sy x ingat pada famili, bukan sy tidak hiraukan mereka, bukan sy lupa diri. tpi sy rasa inilah yg dikatakan alah bisa tegal biasa. mungkin juga sy ambil kekuatan kawan2 di sekeling. sy jauh dengan keluarga, begitu juga mereka.

sy pon x sangka boleh jadi sekuat ini. dulu asyik nak berkepit dengan mak je. target pon nk belajar dekat UIA kuantan, sebab dekat dengan rumah, boleh ulang alik. tpi sekarang alhamdullillah, sy x sakit dh. sy pun dh boleh gelak2 dan ketawa dengan kwn2. =D
HEY FRENS, STILL FEEL THAT HOMESICKNESS??

HERE I GOT SOME TIPS TO CURB THAT HOMESICK FEELING.

  • talk to ur frens or ur seniors
  • do something fun or something new
  • look at picture from home
  • think about something good that happened today
  • last but not least, remember that you're not alone, allah is always with you =D
ps this one is for you izzati =D

i have a dream

assalamualaikum..

hujung mggu lagi..betul kata org, hidup ni mcm robot. bgn pagi gosok gigi, pergi kelas, belajar belajar belajar, balek kelas. prepare untuk esoknya, bgn tido makan bgn tido makan..tpi insyaallah selagi hidup diniatkan untuk menjuang dan seterusnya mendapat redha dariNya, baru lah hidup lebih bermakna. please enioy, one of my favourite nasheed from mesut kurdis and continue ur reading. xoxoxo

video

keperluan atau nafsu. sy sgt mengimpikan lens baru. semestinya nafsu, keluar bercuti tyme winter pon belum tentu mampu, inikan pula nk menghabiskan rm5200 untuk lens dslr. dush dush, sila sedar hidayah. tunggu keje ok. jgn bazirkan duit rakyat.


canon EF 50mm 1.2L

sy suka macro pictures. cantek. sungguh sempurna ciptaan allah, indah dipandang dari jauh, cantik dan tenang jika dilihat dari dekat. makin difokus pada setiap ciptaan allah, makin terpegun dengan kehebatanNya.


misalnya pokok krismas ni. bila fokus n snap, mashaallah. cute ^-^

jadi kesimpulannya sy sgt2 dan betul2 mengimpikan lens macro 50mm diatas. bak kata org yg menyesorkan lens ni, klu snap mata lalat, bulu ulat, kaki lipas, sayap pepatung, sesungut lebah mmg cun. wuuuu. (tpi kene tggu summer la, seme binatang ni hilang musim sejuk)

dh alang2 sebut pasal lalat dan lebah, ingin sy ingatkan, jgn jadi mata lalat, yg sering melihat yg buruk. najis, bangkai, sampah, itu la tempat yg digemarinya. tpi jadilah mata lebah, yg hinggap pada bunga bungaan. jadi, carilah kebaikan, jgn hnya mencari kesalahan dan keburukan org lain.

everyone wants to be as cute as bee, right? >.<