Saturday, 5 March 2011

percayalah, tiada duka yang abadi

assalamualaikum

alhamdulillah, skrg dah masuk bulan mac, masa berlalu macam rocket. satu bulan pertama 3rd year sem 2, puff tak terjejak tanah rasanya, bz nya hanya Allah yang tahu.

frankly, kalau di fikir fikir balik, hidup kat russia ni sangat2 stressful, tapi syukur pada Allah, tak ada lagi pelajar2 malaysia yang jadi gila =b . ada sesuatu yang mewarnai hidup mereka sepanjang berada di bumi soviet ni.

dan apa yang mewarnai hidup saya? my batchmates. yes my BATCHMATES

erm

erm

erm


ok dah mati ayat dah ni

takpe la. nothin more to say. lidah kelu, pipi tesipu sipu, kaki kaku, tangan membatu, otak beku.. terlalu bersyukur dan terharu dengan kasih sayang Allah yang disampaikan melalui rakan2 seperjuangan. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah

tiada duka yang abadi didunia
tiada sepi merantaimu selamanya
Malam kan berakhir, hari kan berganti
Takdir hidup kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindu tanda cinta dijalanNya
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam 'kan berakhir, hari 'kan berganti
Takdir hidup 'kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini


video

hayatilah. biar bait bait ayat itu terkesan pada hati. @.@







saya sayang mereka <3 <3
p/s maafla. blog ni dah bersawang berkulat. 2 bulan tak update xoxoxoxo

Saturday, 18 December 2010

kaulah sahabat kaulah teman

assalamualaikum  

izzati ellyani abd rahman, sanah helwah, hepi besday, с днём рождения, selamat hari lahir.

sesungguhnya bertambah satu angka pada usia bermakna bertambah la tanggungjawab. bukan saja pada manusia, tpi pada allah, tuhan pencipta kita. raihlah kasih sayangNya, kerana hidup ini sementara cuma. 


Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini


ps- kamulah sahabat sejati 


video


terima kasih kerana sudi menjadi sahabat sejati sejak di mrsm lagi 

terima kasih kerana sudi berjuang bersama sy, walaupon sekarg arah perjuangan kita berbeza. yer lah, awak engineer sy doktor. tpi insyaallah matlamat kita masih sama, iaitu berjuang mencari redhaNya.

terima kasih kerana masih ingat pada saya, walaupon kita berada di tanah berbeza. awak UK, sy russia.  

ya allah terima kasih kerana menganugerahkan seorg izzati ellyani abd rahman kepada hambamu. kau peliharalah sahabatku, jadikanlah kami sahabat yg kekal di dunia juga di akhirat sana insyaallah. 



HEPI BESDAY DEAR. SWEET 20 .LOVE.




 

 


Saturday, 13 November 2010

i know, all sickness is homesickness

assalamualaikum and good morning

mood sayu tetiba pagi ni. ni kesan bace blog cik izzati ellyani la ni. dia sedih, homesick mlm tdi. mesti tidur pon dalam air mata kan izzati =( takpe izzati, be strong ok.


masa sy form 4 kat mrsm dulu, homesick sy sgt teruk. x lalu nk mkn (well, i guess that's why i am a bit smaller that time), x lena tido, and even x boleh fokus study. dlm kelas pon boleh sedih dan nanges. manja kan. masa teacher laila duk mengajar chemistry, sy mengeluarkan air mata. nk kata terharu dengan cara pengajaran teacher, rasanya x, sebab teacher garang. nk kata terover excited belajar chemistry, chemistry tu bukan my faveret subjet.

apa yg ada dalam fikiran sy masa tu saat2 bersama dengan famili, lumba basikal dengan abang tyme balek sekolah, gaduh berebut ikan panggang waktu makan tengah hari, salam tangan ma abah sebelum ke sekolah. waa rindu rindu. sy rasa sgt sakit. sakit yg menyesakkan sy. sakit yg sy x tahu di mana puncanya. sy cemburu dan dengki dengan kawan2 sy. mcm mane mereka boleh ketawa, gelak2 dan hepi je. sy ni asyik2 sedih.


tpi tu dulu. sekarang ni sy berada beribu batu jauh dari keluarga. bukan sy x ingat pada famili, bukan sy tidak hiraukan mereka, bukan sy lupa diri. tpi sy rasa inilah yg dikatakan alah bisa tegal biasa. mungkin juga sy ambil kekuatan kawan2 di sekeling. sy jauh dengan keluarga, begitu juga mereka.

sy pon x sangka boleh jadi sekuat ini. dulu asyik nak berkepit dengan mak je. target pon nk belajar dekat UIA kuantan, sebab dekat dengan rumah, boleh ulang alik. tpi sekarang alhamdullillah, sy x sakit dh. sy pun dh boleh gelak2 dan ketawa dengan kwn2. =D
HEY FRENS, STILL FEEL THAT HOMESICKNESS??

HERE I GOT SOME TIPS TO CURB THAT HOMESICK FEELING.

  • talk to ur frens or ur seniors
  • do something fun or something new
  • look at picture from home
  • think about something good that happened today
  • last but not least, remember that you're not alone, allah is always with you =D
ps this one is for you izzati =D

i have a dream

assalamualaikum..

hujung mggu lagi..betul kata org, hidup ni mcm robot. bgn pagi gosok gigi, pergi kelas, belajar belajar belajar, balek kelas. prepare untuk esoknya, bgn tido makan bgn tido makan..tpi insyaallah selagi hidup diniatkan untuk menjuang dan seterusnya mendapat redha dariNya, baru lah hidup lebih bermakna. please enioy, one of my favourite nasheed from mesut kurdis and continue ur reading. xoxoxo

video

keperluan atau nafsu. sy sgt mengimpikan lens baru. semestinya nafsu, keluar bercuti tyme winter pon belum tentu mampu, inikan pula nk menghabiskan rm5200 untuk lens dslr. dush dush, sila sedar hidayah. tunggu keje ok. jgn bazirkan duit rakyat.


canon EF 50mm 1.2L

sy suka macro pictures. cantek. sungguh sempurna ciptaan allah, indah dipandang dari jauh, cantik dan tenang jika dilihat dari dekat. makin difokus pada setiap ciptaan allah, makin terpegun dengan kehebatanNya.


misalnya pokok krismas ni. bila fokus n snap, mashaallah. cute ^-^

jadi kesimpulannya sy sgt2 dan betul2 mengimpikan lens macro 50mm diatas. bak kata org yg menyesorkan lens ni, klu snap mata lalat, bulu ulat, kaki lipas, sayap pepatung, sesungut lebah mmg cun. wuuuu. (tpi kene tggu summer la, seme binatang ni hilang musim sejuk)

dh alang2 sebut pasal lalat dan lebah, ingin sy ingatkan, jgn jadi mata lalat, yg sering melihat yg buruk. najis, bangkai, sampah, itu la tempat yg digemarinya. tpi jadilah mata lebah, yg hinggap pada bunga bungaan. jadi, carilah kebaikan, jgn hnya mencari kesalahan dan keburukan org lain.

everyone wants to be as cute as bee, right? >.<





Saturday, 16 October 2010

RONGAK itu A.K.U.

assalamualaikum readers..

bagaimana iman, bagaimana islam?
makin berkembang atau masih senipis kulit bawang?
atau sudah rabak menunggu masa untuk terburai??

selamat datang ker kelab gigi rongak..senarai papan atas budak2 3rd year medic volgograd yg memiliki paling kurang gigi ialah nordiyana dan aisyah kamalzaman..diikuti rapat oleh hidayah rosman, yg baru sahaja kehilangan 1st premolar, gigi yg membantu dalam proses mengoyak dan menghancurkan makann pada khamis lepas..

sayang kot nak cabut gigi yg x der decay, x der cacat celanya..tpi apakan daya, kecantikan memerlukan pengorbanan..acece..

tggl kenangan.. xoxoxo

hajat nak ambil dan simpan gigi ni buat kenangan, tpi disebabkan doctor Leniya berkeras ingin memiliki gigi ini, mungkin untuk tujuan pembelajaran, dengan rela hatilah hadiahkan JE premolar ini..insyaallah selagi gigi tu digunakan, dapat la jugak habuan pahala free..(^^)

tetiba teringat cerita tyme sekolah rendah..

nurse: adek, adek kena cabut gigi susu ni , kasi ruang gigi kat atas tumbuh..
dayah ros: tak nak, sakit la akak..
nurse: sikit jer dek,, akak cucuk kasi bius, nnti adek x rase sakit la..
dayah ros: tak nak jugak, sakit sakit..waaaaa, nak balek..
nurse:(" malas aku layan budak ni, pergi la ko balek, ")
: yer lah yer lah, pergi masuk kelas

(bukan slang sebenar, setelah dialih bahasa)

aku pon beredar ke kelas dengan senang hatinya.
akibatnya 5 tahun selepas itu...gigi senget+taring= braces...



pesanan: anak2, cucu2 cicit2 korang nnti, jangan biarkan seme ni..klu x, dekat 3 ribu lah terbang..fiung!!
REMEMBER,,


YEA, KEEP SMILING, NO MATTER HOW BAD YOUR TEETH ARE =)

Saturday, 2 October 2010

umat kita sakit, bangsa kita tenat

salam..

berbulan bulan x menulis..byk kekangan, halangan, dugaan, cobaan, rintangan...

1.laptop hilang..ye hilang tanpa kesan..ingatkan prank dari kwn2, rupanya bukan gurauan, tpi kenyataan..

2.masuk sem baru, naek year baru..3rd year, tahun paling bz dalam sejarah student volgograd..tiap2 hari kne prepare untuk subjek esoknya..tpi yg peliknya, saya masih relex..hoho

3.internet baru masuk line..dah lah internet ni macam mood, kejap laju mcm kilat, kejap slow mengalahkan ulat gonggok, paling menarik, x leh nk connect langsung..

sudah sudah sudah, berhenti memberi alasan..secara jujurnya, MALAS punca utama..3 sebab diatas hanyalah faktor sampingan..=D

bangsa kita tenat, org timur melahirkan org barat..pakaian org islam entah apa2, hijab x proper, ketat sana sini, situ lompong, sana lempeng..x yah gi jauh, kat terengganu pon boleh tgk semua ni..pakai tudung rambut kluar kat belakang..make up 4 inci, tu belum lagi dikira yg main ekor, x puasa tyme ramadan, apatah lagi yg cukup solat 5 waktunya..

umat kita sakit, kuasa diberi pada org bukan islam, (islam ok, bukan cina ke, melayu ke india ke)..pemikiran kita makin sempit..ulama' kita kutuk, pemimpin zalim kita sanjung..semua jadi terbalik, mcm kura2 jalan guna cengkerang..bergerak ker x? mesti la x kan!!

bukan bangsa yg dilihat, tpi islam itu yg menjadi penilaian..!!

"nik aziz tidak bangga jadi melayu, tetapi nik aziz lebih bangga menjadi orang ISLAM"..habiskan dulu ayat tu, barulah sedap bunyinya, hilanglah semua fitnah! sedangkan ayat al quran yg x dihabiskan bacaannya pon boleh menimbulkan kekeliruan dan perdebatan, inikan pula ucapan seorang insan..(^^)..renung renungkan!

p/s teguran dan peringatan untuk diri sendiri dan rakan2..saya menulis, saya pula yg terasa..eish3..perlu lebih byk memperbaiki diri!

Tuesday, 27 July 2010

hey sisters, wear your hijab properly please!

assalamualaikum

since i am going back home tomorrow, i thought of writing a new post, hurm let's say my last post as a second year student here in russia insyaallah..

like a new fashion of wearing hijab, some of us think that they are wearing hijab because their parents asked them to do so, as a culture, or as they look prettier in hijab or even it is just for fun, but not for allah..

yes, your intention, only you and allah know..either you do it for allah, or you do it for the sake of other people, it is between you and allah..

pakai tudung tpi berjambul, bertudung tpi wearing a short sleeve and body shape shirt, bertudung tpi menampakkan sanggul seperti bonggol unta, bertudung sempurna, but the tudung itself is transparent, i mean see thro..and etc


this is what i'm talking about..berbonggol unta

open our heart to watch this video..THAT'S NOT HIJAB!! by baba ali


video


truth is bitter, but sometimes it can benefit you, and insyaallah, the reward is jannah!


this post is a reminder for me and all my sisters as well ;)


p/s doakan perjalanan saya dan rakan2, semoga kami selamat pulang ke mlysia insyaallah!