Friday, 28 May 2010

doakan kami

assalamualaikum..

exam lagi 3 mggu..tmbh tolak tido mkn rehat seme, tup2 dah masuk exam week..walaupon 2 papers jer, but still due paper yg mmbunuh...dush2..

BIOCHEMISTRY

got 128 questions..128 major questions..tpi sebenarnya ada soalan kecik2 disebaliknya..
nnti nk kene hafal chemical structures, diseases, chem reactions etc..
dengan berbaki kurang sebulan ini, mampukan kami hadapinya..waaaa,, kene bersungguh- sungguh ni starting from now on..

PHYSIOLOGY

ok subjek ni kelakar..ramai yg harap dapat aftomat, but it seems to me, the chances are 0.9%..tpi takpe, soalan fisio ni di bahagi ikut topik, so altogether ade plus minus 108 soalan..16 haribulan 6 exam, so mmg sangat2 dekat dh nie..hopefully dengan bantuan lecture notes tyme gi mesir ari tu, ringanlah sikit beban nk cari sources jawapan..anatomy dah lupe, histology lagi la tutp buku awal2 lagi..xoxoxo..dah la mereke ni berkait..aduyaiii..

tawakal pada allah, itu yang penting..

mmg soalan byk..dan kami mmg bergantung pada naseb..tpi sememangnya usaha itu yg dinilai..jgn lupe, keputusan akhir Allah yg tentukan..ade rezki x der rezeki, markah bagus x bagus, itu kite ketepikan dulu..yg penting, ade usaha, dan setiap usaha tu mesti diiringi dengan doa dan tawakal..

fokus, jgn teburu..

ingatan untuk saya terutamanya, jgn tergopoh gapah nk abeskan soalan yg beratus tu, tpi biarlah slow and steady..fokus lebih utama, klu dapat abes kan soalan, tpi inputnya kureeenng, x mmberi ape2 makner juge bukan??

doakan kami yer...

so, dibulan yg stressful ini, saya memohon maaf andai tersilap kate, tersalah tingkah laku..halalkan semue ilmu dan ape2 saje yg terlebih terkurang..

di sini saya selitkan selawat supaya mudah ingat, dan x cepat lupa..


anythin, just leave ur message or comment k..:))

Saturday, 8 May 2010

BBQ a throng of memories

assalamualaikum pals

orang kata volgograd tak bes, ada volga river jer..org kata universiti volgograd sgt singkat cutinya, 3 mggu..org kata volgograd kampung..org kata,, arh apalah volgograd, takde ape2 pon..org kata, volgograd boring, ada mamaev kurgan pon dh bangga..org kata, duduk kat volgograd sgt menyusahkan, jauh ari moscow, ssh nk balek...ya betul,, semua benar, tepat sekali..takde satu pon yg salah..tpi saya kata volgograd terbaek, because saya ada 14 org sahabat untuk gelak sesama, gembira sentiasa dan ceria selalu..

thank you Allah kerana memberi nikmat kasih sayang antara kami, nikmat yang membolehkan kami rasa bahagia tinggal di sini..sesungguhnya ukhwah berlandaskan iman lagi manis bukan?
hayati nasyid ini...(<__~)v

video

JOM KITA LIHAT..
  • "tidak sempurna iman seseorang itu sehinggalah dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri" (riwayat bukhari dan muslim)
  • "dua org yang mengikat tali persaudaraan umpama dua belah tangan, satu diantaranya mencuci yg lain"
  • "barangsiapa menyembunyikan aurat(aib) saudaranya, niscaya Allah menyembunyikan aibnya. dan barangsiapa yg membuka aib saudaranya, Allah akan menbuka aibnya, sehingga keaiban itu disiarkan didlm rumahnya"


oh ya..aktiviti kami cuti ni?? BBQ..last minute punya kerja, tpi tetap berjaya..hey korang, mmg tabik spring toing3..siapa sangka dapat makan sate kat volgograd nie!! well, never,, not even in my dreams..


sodep pon jalan, mcm menggoreng pon ada..haha

thanx to umah castro, letih getel bebola nie~

thanx to rumah detski, for the delicious ayam n sosej

disebabkan insiden yg x disengajakan semlm, ramai yg tertelan pasir..xoxoxo..1 gram pasir ada lebih kurang 200 millions to 5000 milions microbes..ops, sapa semalam kata pasir x der microbe..but dont worry, itu utk black soil..smlm kire white soil kan..(<__>)..salmonella typhi, shingella, vibrio cholera, mycobacteria ini semua microbe group dalam soil microflora..so sahabat, watch out..>.<


Tuesday, 4 May 2010

tulip oh tulip

hello pals..assalamualaikum

pejam celik pejam celik rupe rupe nye skrg dh masuk bulan 5..lagi 2 bulan 27 hari nk balek msia..what a long journey to pass thro, but hopefully the count down, road to msia can be filled with exam sem that just around the corner, plus bz doing this and that, playing around here and there, tup2, it's time to balek kampung..

May means bye2 to winter, and welcome spring, the best season of all..mcm satu tradisi kat russia, volgograd especially, dekat dengan independent day, mesti diorg tanam bunga, and mostly tulip cos the beauty of tulip, we cannot compared it with others..bak kate pakcik iklan astro, macam2 adaaaa, kuning, pink, violet, yellow, putih, pink putih, merah, semua kaler ade..

jom usha dulu tulip ni mase mule2 ditanam lebih kurang 3 mggu lepas smpi la tulip ni kembang mekar..

tadaaa...




indah kan ciptaan allah.klu tgk sekeliling pun kite dah tahu tahap kehebatanNya.dan ciptaan bunga2 ni satu nikmat pada manusia, lihat pada tulip ni saje dh cukup untuk tenteramkan jiwa..Dan Dialah yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui. (Al-An`am: 73)


did you know

haa, bukan sahaje cantik dan indah dipandang, ianya juga ade kebaikan lain dari segi perubatan..tulip boleh digunakan untuk mengubati sakit anaemia, tekanan darah tinggi dan rendah, pengurangkan sakit dibahagian pinggul, pendarahan dalaman, kanser darah dsb..