Sunday, 21 February 2010

lelaki ini


velkominn buddies,,

Today is holiday.warga malaysia di Volgograd ni mesti sesgt la hepi sbbnye bukan senang nk dapat cuti ni.bab kate senior sy, org russia gila kerja, rajin cari duit.sy setuju, mane x nyer, 6 hari seminggu, 2-3 bulan ade la sekali public holiday(praznik), tu pon sehari, klu naseb baek sikit, dapat la cuti 2 hari,Alhamdulillah.Klu kat mesia, cuti boleh sampai seminggu, contohnya tyme tahun baru cina baru2 ni kan kan?nah, ini baru cuti yg sebenar.

So bila cuti hari ni maka nye x yah la jumpe lecturer microbe, yang sgt tekun dan gigih dalam memperkenalkan jenis2 bacteria dan virus2 kat dunia ni. tak yah gi hospital, mengadap muke doctor therapy untuk medical care, yg dari start kelas smpi abes, asyik bercakap tanpa henti (klu org tua2 kata,mcm bertih jagung), di tambah dengan senyuman ikhlas sehingga nmpk gigi dan gusi, diikuti gelak ketawa sy dan rakan2 mendengar jenakanya:b..dan cuti pada esok hari, bermakna x perlu lah memeningkan kepala menjawap soalan nervous system, dari lecturer physiology, yg x pernah letih berteka teki dgn kami..

back to my topic, lelaki ini. jujurnya, sy mengagumi ciptaan Allah yg bernama lelaki. Jikalau binatang, yg jantan itulah cantik, lawa, dan menarik.berbeza dengan manusia, lelaki kelihatan kurang cantik, nmpk cool, lebih relex, dan lelaki juga kelihatan kurang berperasaan.Tetapi harus diingat, gelaran lelaki itu sebenarnya diikuti dengan perkataan TANGGUNGJAWAB. Tanggungjawab yg dipikul inilah merupakan satu anugerah kepada seorg lelaki.
Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya kepada ayahnya,
Tatkala tanpa sengaja dia melihat ayahnya sedang mengusap wajahnya
Yang mulai berkerut-merut dengan badannya yang terbongkok-bongkok,
Disertai suara batuk-batuknya.

Anak perempuan itu bertanya pada ayahnya "Ayah, mengapa wajah ayah kian berkerut-merut dengan badan ayah yang kian hari kian membongkok ?"Demikian
pertanyaannya, ketika ayahnya sedang berehat di beranda.

Si ayah menjawab : "Sebab aku lelaki."


~"Saat Ku-ciptakan lelaki, aku membuatnya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tiang penyangga dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan berusaha untuk
menahan setiap hujungnya, agar keluarganya merasa aman, teduh dan terlindung."

"Ku ciptakan bahunya yang kuat dan berotot untuk membanting-tulang menghidupi seluruh keluarganya dan kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi
seluruh keluarganya."

"Ku berikan kemahuan padanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari titisan keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya
tidak terlantar, walaupun seringkali dia mendapat cercaan dari anak-anaknya".

"Ku berikan keperkasaan dan mental baja yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari,
demi keluarganya dia merelakan badannya berbasah kuyup kedinginan dan kesejukan kerana tersiram hujan dan dihembus angin, dia relakan tenaga perkasanya
dicurahkan demi keluarganya, dan yang selalu dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih-payahnya."

"Kuberikan kesabaran, ketekunan serta kesungguhan yang akan membuat dirinya selalu berusaha merawat dan membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah,
walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerapkali menyerangnya".

"Ku berikan perasaan cekal dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai dan mengasihi keluarganya, didalam suasana dan situasi apapun juga, walaupun
tidaklah jarang anak-anaknya melukai perasaannya, melukai hatinya.Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat di
mana anak-anaknya tertidur lelap. Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kenyamanan bila saat dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknya agar
selalu saling menyayangi dan saling mengasihi sesama saudara."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengertian dan kesedaran terhadap anak-anaknya tentang saat kini dan saat mendatang,
walaupun seringkali ditentang bahkan dikotak-katikkan oleh anak-anaknya."

"Ku berikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan dan menyedarkan, bahawa isteri yang baik adalah isteri yang setia terhadap
suaminya, isteri yang baik adalah isteri yang senantiasa menemani, dan bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka mahupun duka,walaupun seringkali
kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada isteri, agar tetap berdiri, bertahan, sepadan dan saling melengkapi serta saling
menyayangi."

"Ku berikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti, bahawa lelaki itu senantiasa berusaha sekuat daya fikirnya untuk mencari dan menemukan cara agar
keluarganya dapat hidup didalam keluarga bahagia dan badannya yang terbongkok agar dapat membuktikan, bahawa sebagai lelaki yang bertanggungjawab terhadap
seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, kesungguhannya demi kelanjutan hidup keluarganya."

"Ku berikan kepada lelaki tanggungjawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang penyangga (seri/penyokong), agar dapat dipergunakan dengan
sebaik-baiknya. Dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh lelaki, walaupun sebenarnya tanggungjawab ini adalah amanah di dunia dan akhirat."



DID YOU KNOW??

Testosterone is recognized as the hormone of puberty: it makes muscles for boys and turns them into sexually functional men or we can call it as development of men's characteristic. But as men age, testosterone's effect regulates muscle development and skin and penile turgor. The decreases in testosterone experienced with time can have profound effects on a man's health.


CLINICAL CORRELATION

Vegetables and fruits contain a lots of nutrients which is vital for ur body.It includes Vitamins, minerals and fibers, that can help to prevent various diseases such as cancer, heart attack, diabetes and hypertension.

so, why do man needs more vegetables and fruits in their diets compared to woman??
*1/3 of men are obesity. green vegetables and fruits can help to eliminate fats.
*men have 2 times more risk to cancer's diseases like lungs cancer, and colorectal cancer and also heart attack.
That is why starting from today, at this moment, men should change their
lifestyles and way of eating!!! guys, eat healthier, life happier:b

why did i wrote about men? because tomorrow is MEN'S DAY.

Special dedication to my classmates, Khai and Syafiq!
hey,, korang, selamat hari lelaki(<___~)


lastly, for all men,

HAPPY MEN'S DAY!!

know ur duty, and ur responsibility:b

p/s-takziah diucapkan kepada Aina yg bru sahaje kehilangan bapa tercinta. semoga rohnya dicucuri rahmat.al- Fatihah

nota bene!!titipkan komen
i need supporters, not condemners:b



6 comments:

izzati ellyani said...

selamat hari lelaki dayah..
hehehe.. =p

nur hidayah rosman said...

hahahha..wekk, ade ker,, anyway,,selamat2..

ANOK_CHE said...

salam.. waah dayah. laju loni ngepost. panje plop tu. kalah k.ma... apa2 pon. best baca.
selamat hari lelaki ko classmates tu.

nur hidayah rosman said...

salam..mane boleh lawan kak ma,, sy kan budak bru belajar,, memerlukan tunjuk ajar kak ma..hehehe..anyway kak ma, selamat hari lelaki.(<__~)..kak ma la pelindung kami..:b

yuyuEyuliAnayusOf said...

wish ke aboh x g wahai kazenku? :))

nur hidayah rosman said...

hahaha,,aboh x main arh smbtn hari lelaki~!!
btw,, thanx singgoh..xoxoxo